Jakie są skutki twardej wody?
Źródłem twardości wody są rozpuszczone w niej sole (głównie wapnia i magnezu). Niestety stosowanie twardej wody w instalacji centralnego ogrzewania lub instalacji ciepłej wody użytkowej od strony technicznej, a także użytkownika, wiąże się wyłącznie z niepożądanymi zjawiskami.
Jakie więc są negatywne skutki twardej wody?
Twardość wody ma duży wpływ na jakość codziennych czynności. Podczas sprzątania przy użyciu twardej wody można zauważyć większe zużycie detergentów. Mimo to na naczyniach, armaturze lub kafelkach można zauważyć biały osad. Powoduje to także zwiększenie zużycia wody w celu domycia powierzchni oraz wydłużenie czasu pracy przy obowiązkach domowych.
Podczas prania ubrań osłabione zostaje działanie środków piorących, więc zużywana jest większa ilość, oraz po wyschnięciu ubrania są sztywne a zastosowanie środków zmiękczających powoduje zniszczenie tkanin.
Wysoka twardość wody powoduje także zwiększone zużycie środków higieny i kosmetyków (większe zużycie mydła, szamponu). Taka woda nie jest obojętna dla naszej skóry. Powoduje podrażnienia skóry oraz wysusza. Przy wodzie bardzo twardej zachodzi potrzeba stosowania kremów nawilżających i odżywek, aby przywrócić naturalną miękkość skóry i włosów.
Zauważono także, że twarda woda obniża wartości odżywcze przygotowywanych potraw, m.in. sprawia, że gotowane mięso jest twarde. Przy twardej wodzie podczas gotowania wody powstaje wyraźniejszy biało-żółty osad, tzw. kamień kotłowy, który pokrywa garnki, czajniki, ekspresy do kawy, pralki. Efektem poza złym wyglądem naczyń i urządzeń jest zmniejszona sprawność, czyli większe zużycie energii.
Analogiczna sytuacja jest z urządzeniami instalacji c.o. oraz c.w.u. - zarastanie kamieniem kotłowym rur, wymienników, kotłów, zaworów mieszających, podgrzewaczy wody użytkowej, baterii łazienkowych, zaworów kulowych – powoduje zmniejszenie ich sprawności, grozi utratą szczelności i zwiększeniem oporów ruchu, a w dalszej kolejności nawet uszkodzeniem i zniszczeniem urządzeń.